С. Ж. Асфендияров атындағЫ



бет1/2
Дата01.01.2017
өлшемі0.58 Mb.
  1   2



С.Ж.АСФЕНДИЯРОВ АТЫНДАҒЫ

ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ
КАЗАХСКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ ИМЕНИ С.Д.АСФЕНДИЯРОВА

НЕОНАТОЛОГИЯ КАФЕДРАСЫ
БАҚЫЛАУ-ӨЛШЕМ ҚҰРАЛДАРЫ



I. 7 ПӘН БОЙЫНША БІЛІМ, МАШЫҚТАР ЖӘНЕ ДАҒДЫЛАРДЫ ҚОРЫТЫНДЫ БАҒАЛАУҒА АРНАЛҒАН БАҚЫЛАУ-ӨЛШЕМ ҚҰРАЛДАРЫ:

ТЕСТТЕР

Тақырып№1: «Құрсақішілік инфекциялар туралы жаңа көзқарас. Инфекциялық үрдіс, құрсақішілік инфицирлену, құрсақішілік инфекциялар туралы түсінік. Ана мен бала перинаталдық патологиясындағы ҚІИ ролі. Қазақстандағы TORCH – кешеннің мониторингі

1. Перинатальды кезеңге кіреді:

а) антенатальды кезең + интранатальды кезең+ ерте

неонатальды

б) интранатальды кезең+ жаңа туылу кезеңі

в) пренатальды кезең + антенатальды кезең + интранатальды кезең

г) антенатальды кезең+ интранатальды кезең

д) эмбриональды кезең + фетальды кезең

2. Антенатальды жұқтырукезінде пневмонияның қоздырғышы болып жиі табылады:

а) микоплазмалар және вирустар

б) стафилококктар

в) протейлар

г) жасылдау стрептококк

д) көкіріңді таяқшалар


3. ҚІИ кезінде жаңа туылған нәрестелерде төменде келтірілген белгілердің БІРІНЕН БАСҚАСЫ жиі көрініс береді:

а)ерте сарғаю

б) құсу

в) ҚІДК


г) бас миындағы кальцинаттар

д) терідегі бөртпелер


4. ҚІИ кезінде жаңа туылған нәрестелерде төменде аталған клинико-лабораторлық симптомдардың БІРІНЕН БАСҚАСЫ белгіленеді:

а) гепатоспленомегалия

б) терідегі бөртпелер

в) эритроцитоз

г) лейкоцитоз

д) гипертермия


5. Ұрықтың құрсақішілік жұқтыруы төменде аталған нұсқалардың БІРІНЕН БАСҚАСЫНДА өтеді

а) трансплацентарлы

б) жоғары өрлеу

в) төменге қарай

г) аэрогенді жолмен

д) қағанақ суын жұтып қойғанда


6. Жаңа туылған нәрестедегі ҚІИ тән емес симптомды таңдаңыз:

а) гепатоспленомегалия

б) терідегі бөртпелер

в) судың көп болуы

г) гемипарез

д) судың аз болуы


7. Жаңа туылған нәрестедегі ҚІИ үшін төменде келтірілген белгілердің БІРІНЕН БАСҚАСЫ тән:

а) неврологиялық бұзылыстар

б) эмбриофетопатия

в) асқазан-ішек бұзылыстар

г) Дюшенна-Эрба салы

д) гепатоспленомегалия


8. Жаңа туылған нәрестедегі ҚІИ клиникалық көрінісі немен байланысты:

а) инфекцияның берілу жолдары

б) жұқтыру мерзімдері(жүктіліктіңқай мерзімінде)

в) анасының жасы

г) жүктіліктің саны

д) туыт саны


9. Шала туылған нәресте құрсақішілік дамудың кідіруімен 4 жүктіліктен, бірінші туыттан.(3 өздігінен түсік). Анасы созылмалы пиелонефритпен жапа шегеді.Нәрестенің несеп сараптамасынан үкінің көзітәрізді клеткалар табылды.Диагноз қойыңыз:

а) токсоплазмоз

б) листериоз

в)цитомегалия

г) қызамық

д) мерез
10. Мерзімі жетіп туылған нәрестеде өмірінің екінші сағатында дене қызуы 38,5оС дейін көтеріліп, жағдайы күрт төмендеді, тырысулар, еріндерінде көпіршікті бөртпелер пайда болды. Диагноз қойыңыз:

а)герпесті инфекция

б) листериоз

в) туа біткен мерез

г) тосоплазмоз

д)қызамық
11. Жаңа туылған нәрестедегі ҚІИ тән белгілердің төменде келтірілгендердің ішіндегі жиі кездесетінін көрсетіңіз:

А) колобома

Б)порэнцефалия

В)терідегі бөртпелер

Г)хориоретинит

Д)бас миындағы кальцинаттар


12. Жаңа туылған ұл бала салмағы 2900 г, бойы 49 см, ,анасы кольпиттен жапа шегетін жүктіліктің 38 аптасында, Апгар бағамы бойынша 5 баллмен ауыр жағдайда туылды. Терісінде көптеген ашық ұсақ және папулездік бөртпелер пайда болды.Бірінші тәулікте дене қызуы 39оС. Жағдайы үзіліссіз нашарлаған.Сарғаю пайда болды, бауыры,5-3,0-3,5 см –ге, көкбауыры 3,0 см –ге ұлғайған:

А) туа біткен мерез

Б)туа біткен листериоз

В) ЦМВ-инфекция

Г) туа біткен токсоплазмоз

Д) везикулопустулез


13. Антенатальды кезеңдегі ҚІИ үшін төмендегі келтірілген белгілердің БІРІНЕН БАСҚАСЫ тән:

А)ұрықтағы гипоксия

Б) құрсақішілік дамудың кідіруі

В) жүктілікті аяғына дейін жеткізбеу

Г) дисэмбриогенез стигмалары

Д)дөрекі ТДА


14. Нәрестелердегі кіндік қанатындағы гангрена шақыратын қоздырғышты көрсетіңіз:

а)анаэробты таяқшы

б) көкіріңді таяқша

в) стафилококктар

г) стрептококктар

д) клебсиелла

15. Антенатальды жұқтыру кезінде төменде келтірілгендердіңішінде пневмонияның жиі қоздырғышы болыптабылады:

а)микоплазмалар

б) стафилококктар

в) протейлер

г) жасылдау стрептококк

д) көкіріңді таяқша


ЖАУАПТАРЫ

1

А

6

Г

11

В

2

А

7

Г

12

Б

3

Б

8

Б

13

Д

4

В

9

В

14

А

5

Г

10

А

15

А

2 тақырып: Ұрықтың құрсақ ішілік инфицирленуінің факторлары. Құрсақ ішілік инфекциялардың диагностикасының және емінің әдістері.




  1. Көрсетілген альтернативті дәрімектердің қайсысы листериоз кезінде қолданылмайды?

А. ко-тримоксазол

Б. триметоприм

В. кларитромицин

Г. ципрофлоксацин

Д. пенициллин


  1. Листериоздың көз-безді түрінде қай антибиотик қолданылады?

А. пенициллин

Б. бисептол

В. цефтриаксон

Г. гентамицин

Д. эритромицин


  1. Листериоздың инкубациялық кезеңі:

А. 1-3 күн

Б. бірнеше күннен 1,5 айға дейін

В. 14 күн

Г. 5-7 күн

Д. 20-21 күн


  1. Листериоз кезіндегі терідегі бөрітпелер сипаты:

А. везикулезды бөрітпелер

Б. тершеңдік

В. баздану

Г.дақ-папулезды немесе петехиалды бөрітпелер

Д. түйінді


  1. Листериоз кезіндегі диагностика әдістері:

А. алғашқы 7-10 тәулікте бактериологиялық егу

Б. серологиялық (РА, РСК, РНГА)

В. Жұлын сұйықтығын зеріттеу

Г. ПТР


Д. барлық аталғандар


  1. Цитоплазмасында жіңішке орағы және алып ядросы бар алып ЦМВ-жасушаларын анықтай алмайтын зеріттеу әдісі:

А. Зәр тұнбасының цитоскопия әдісі,

Б. Сілекей цитоскопия әдісі

В. Жарықтық микроскопия

Г. Электронды микроскопия

Д. Жалпы қан анализі


  1. Қауіп тобын анықтап, яғни қосымша зеріттеу мен бақылауды қажет ететін нәрестелер үшін “TORCH-синдром” термині еңгізілген. Қай дерт бұл синдромға кірмейді?

А. Токсоплазмоз

Б. Басқа инфекциялар(сифилис, листериоз, вирусты гепатит, желшешек)

В. Қызамық

Г. Цитомегалия, герпетсті инфекция

Д. Тұмау


  1. Қауіп тобына қай нәрестелер жатады:

А. Анасының нашар акушерлік анамнезі

Б. Жүктіліктің патологиялық ағымы

В. Анасының зәр –жыныс жүйесінің аурулары

Г. Анасының қайталамалы гемотрансфузиялары

Д. Барлық аталғандар


  1. ҚІИ абсолютті дәлелдейтін белгілерді атап өтіңіз:

А. Алғашқы екі күнде пиодермия элементтерінің, везикулезді, разеолезді бөрітпелердің пайда бролуы, гемолитикалық ауруды жоққа шығарғанда, өмірінің алғашқы күнінен бастап сарғаю, бауырдың ұлғаюы мен тығыздалуы

Б. Өмірінің 3-5 күндерінде терісінде бөрітпелердің , 2-3 күннен соң сарғаюдың, құрсақішілік гипортофияның болуы

В. Өмірінің 5- 7 тәулігінде терісінде бөрітпелердің, құрсақішілік гипотрофияның болуы

Г. Сарғаю өмірінің алғашқы күндерінен, құрсақішілік гипотрофия, бауыр көлемінің ұлғаюының болуы

Д. Өмірінің 7-10 күндерінде терісінде ұсақ-папулезді бөрітпелердің пайда болуы, құрсақішілік гипотрофия


  1. ҚІИ кезіндегі ең ақпаратты диагностика әдісін көрсетіңіз:

А. иммуноферментті (арқашан нақты нәтиже бермейді)

Б. ПТР (полимеразды тізбекті реакция әдісі)

В. Қанның күнделікті көрсеткіштері

Г. Анамнездің , клиниканың және күнделікті алынатын анализдердің қосындысы

Д. ИФА және ПТР әдістері (иммунды-ПТР)


  1. Қай әдіспен кезкелген тіндегі вирус немесе бактерия ген тізбегін детекциялайды:

А. иммуноферментті әдіс

Б. комплемент байланыстыру реакциясы КБР

В. ПТР әдісі

Г. қараңғы микроскопия әдісі

Д. электронды микроскопия


  1. Үлкен қауіп топтағы әйелдерде ЦМВ және ЖГВ кездесу жиілігі:

А. 33%

Б. 60%


В. 60-80%

Г. 15-20%

Д. 40-50%


  1. Аталғандардың қайсысы ҚІИ тән емес?

А. Билирубиннің тік емес фракция салдарынан гипербилирубинемия

Б. Билирубиннің тік фракция салдарынан гипербилирубинемия

В. Лейкоцитоз, жоғары ЭТЖ

Г. Антиденелер титрінің өсуі

Д. Сулкович сынамасы


  1. Инфицирленудің қай жолы ұрыққа тән емес?

А. Гематогенді

Б. Өрмелемелі

В. Төмен түсу

Г. Аэрогенді

Д. Лимфогенді


  1. Трансплацентарлы инфицирлену кезінде ұрыққа инфекционды агент қай жолмен беріледі:

А. Қан ағысымен

Б. Іш пердесімен

В. Жатыр мойынынан

Г. Жатыр қабырғасынан

Д. Жатыр түтіктерінен


  1. ҚІИ кезінде қолданылмайтын дәрімек

А. ампициллин

Б. эритромицин

В. циклофосфан

Г. ацикловир

Д. виферон


  1. «Неонаталды сепсис» диагнозын қойғанда маңызды лабараторлы белгіге не жатады:

А. Жалпы қан анализіндегі анемия

Б. Қанның биохимиялық анализінде СРБ жоғарлауы

В. гипербилирубинемия

Г. диспротеинемия

Д. қанның бакпосеві оң


  1. Туа біткен ЦМВИ еміндеқолданылатын арнайы дәрімек:

А. видабирин

Б. цитотект

В. роцефин

Г. ацикловир

Д. реоферон


  1. «Герпетстік энцефалит» диагнозы қойылған нәрестеге қай дәрімек тағайындалады:

А. пентоглобин

Б. интерферон

В. реоферон

Г. виферон

Д. ацикловир


  1. Қай дертке ядроішілік қосындысы «үкі көзі» бар алып жасушалар тән?

А. токсоплазмоз

Б. листериоз

В. хламидиоз

Г. ЦМВИ


Д. герпестік инфекция


  1. Нәрестенің хламидиозды пневмониясына аталғандардың қайсысы тән емес?

А. Коньюктивиттен басталуы

Б. Интерстициалды пневмония түінде өтеді

В. Жедел басталады

Г. Интоксикация айқын емес

Д. тұрақты ұзақ жөтел


  1. Ринит, табан мен алақандағы көпіршіктер, айқын сарғаю ретіндегі клиникалық белгілердің бірлесіп келуі келесі диагнозға тән:

А. Туа біткен герпес

Б. Туа біткен мерез

В. Везикулопустулез

Г. Күлдіреуік

Д. Эксфолиативті Риттер дерматиті


  1. Аталғандардың қайсысы вирусты генезді ҚІИ жатпайты?

А. Вирусты гепатит

Б. Қызылшалы қызамық

В. Герпестік инфекция

Г. Листериоз

Д. ЦМВИ


  1. Аталған белгілердің қайсысы туа біткен мерезге тән емес?

А. розеолезды және папулезды бөрітпелер

Б. ринит

В. сарғаю

Г. Ұзаққа созылған жөтел

Д. остеохондрит, остеопороз


  1. БДҰ бойынша неонаталды өлім құрылымында бірінші орын алады?

А. туыт кезіндегі тұншығу

Б. туыт жарақаттары

В. Шала туылу

Г. Туа біткен аномалиялар

Д. Инфекциялар

ЖАУАПТАРЫ



1

Д

6

Д

11

В

16

В

21

В

2

Д

7

Д

12

В

17

Д

22

Б

3

Б

8

Д

13

Д

18

Б

23

Г

4

Г

9

А

14

Г

19

Д

24

Г

5




10

Д

15

А

20

Г

25

Д

3 тақырып: «Құрсақішілік герпесвирусты инфекциялар. Цитомегаловирусты инфекция. Ауру ағымының түрлері. Туа біткен ЦМВИ-ның ошақталған және жайылмалы түрлерінің ерте диагностикасының критерийлері және ақырының болжамы. Заманауи этаптағы емдеу схемасы және диспансерлі бақылау принциптері. Алдын- алу шаралары»




  1. Неонаталды герпес кезіндегі инфицирленудің мейілінше тән жолы:

  1. анасының туыт жолдарынан өту кезінде

  2. өрлеуші

  3. төмендеуші

  4. трансплацентарлы

  5. транскутанды

  6. транскутанды




  1. Неонаталды герпес кезінде ұрықтың инфицирленуі қай кезде жүреді:

  1. антенаталды

  2. неонаталды

  3. интранаталды

  4. постнаталды

  5. феталды




  1. Неонаталды герпестің жайылған формасында ем қолданбаған жағдайда өлімшілдік құрайды:

  1. 100%

  2. 90%

  3. 50%

  4. 30%

  5. 10%




  1. ЦМВ-инфицирлену кезінде іштен біткен шынайы даму ақаулары түзіледі:

  1. ерте неонаталды кезеңде

  2. эмбрионалды кезеңде

  3. ерте феталды кезеңде

  4. кеш феталды кезеңде

  5. постнаталды кезеңде




  1. Неонаталды герпестің жайылған формасы сипатталады, МЫНАДАН БАСҚАСЫМЕН:

  1. жағдайы өте ауыр (сепсис)

  2. энцефалит, кератоувеит, гепатит

  3. іштен біткен даму ақаулары

  4. тері мен кілегей қабықтарда бөртпелер болмауы мүмкін

  5. анасында көбінесе герпестің симптомсыз ағымы




  1. Цитомегаловирус:

А. ДНК-сы бар вирус, полигистиотропен

Б. РНК-сы бар, полигистиотропен

В. жасушалық қабықшасы жоқ

Г. организмнен тез элиминацияланады

Д. РНК, ДНК-сы бар


  1. Біздің елімізде ЦМВИ бойынша эпидемиологиялық жағдай:

  1. инфицирлену 90%-ға дейін

  2. инфицирлену 40-50%-ға дейін

  3. инфицирлену 10%

  4. инфицирлену 1%-ға дейін

  5. инфицирлену 30%-ға дейін




  1. Балада өмірінің 14-ші күні неонаталды герпестің клиникасы пайда болды. Инфицирлену қашан болған:

А. эмбрионалды кезеңде

Б. ерте феталды кезеңде

В. кеш феталды кезеңде

Г. ерте неонаталды кезеңде

Д. анасының туыт жолдарынан өткенде


  1. Неонаталды герпестің жайылған формасын емдегенде ацикловир тағайындалады:

А. ауыз арқылы

Б. көктамырға

В. бұлшық ет ішіне

Г. эндотрахеалды

Д. сублингвалді


  1. Неонаталды герпестің жайылған формасында ацикловирдің дозасын таңдаңыз:

  1. 10 мг/кг

  2. 30 мг/кг

  3. 60 мг/кг

  4. 40 мг/кг

  5. 5 мг/кг

11. Цитомегаловирусты инфекцияның белсенді фазасын емдеуге арналған вирусқа қарсы тиімді препаратты таңдаңыз:

  1. Зовиракс

  2. Неовир

  3. Ганцикловир

  4. Арбидол

  5. Герпевир

12. Құрсақ ішілік жайылған формадағы цитомегаловирусты инфекциясы бар балаларға вакцинацияларды қай жасында бастаған жөн?



  1. 3 айында

  2. 6 айында

  3. 1 жастан кейін

  4. 2 жастан кейін

13. Микст-герпесвирусты инфекциялары бар науқастарда қандай иммунды модулирлеуші препараттар қолданылады:

  1. Виферон

  2. Ликопид

  3. Полиоксидоний

  4. Роферон

  5. аталғандардың барлығы

14. Нәрестелердің перинаталдық кезеңдегі цитомегалия вирусын жұқтыруының мүмкін жолдарын көрсетіңіз:



  1. анасының инфицирленген туыт жолдары

  2. ана сүті

  3. цитомегаловируспен контаминирленген қанның трансфузиясы

  4. анасының сілекейі

  5. аталғандардың барлығы

15. Балалардағы цитомегаловирусты гепатитті емдеу барысында қандай биохимиялық маркерлер ұзағырақ сақталынады?



  1. цитолиз маркерлері

  2. холестаз маркерлері

  3. пигмент (билирубин) алмасуының көрсеткіштері

  4. липидтік метаболизмнің көрсеткіштері

  5. қышқыл-сілтілі жағдайдың көрсеткіштері

16. Нәрестенің ЦМВИ-на тән симптомдар, МЫНАДАН БАСҚА:



    1. терідегі түйінді бөртпе

    2. сарғаю

    3. тромбоцитопениялық пурпура

    4. гепатоспленомегалия

    5. микроцефалия

17. Іштен біткен цитомегаловирусты инфекцияның клиникалық көріністері болуы мүмкін:



  1. сарғаю, анемия, тромбоцитопения, гепатоспленомегалия

  2. алақан мен табанындағы көпіршіктер

  3. кереңдік, катаракта, жүректің іштен біткен ақауы

  4. остеомиелит

  5. тұрақты жөтелмен жүретін пневмония, конъюнктивит




  1. Ерте феталды кезеңде дамыған құрсақ ішілік цитомегаловирусты инфекцияға мына симптомдардың барлығы тән, МЫНАДАН БАСҚАСЫ:

  1. ұрық гипоксиясы

  2. құрсақ ішілік дамудың кідіруі

  3. жүктілікті ақырына дейін жеткізбеу

  4. дизэмбриогенез стигмалары

  5. дөрекі даму ақаулары

19. Нәрестенің ЦМВИ-на ТӘН ЕМЕС симптомды таңдаңыз:



    1. алақан мен табанындағы геморрагиялық көпіршіктер

    2. сарғаю

    3. тромбоцитопениялық пурпура

    4. гепатоспленомегалия

    5. микроцефалия

20. Нәрестенің ЦМВИ кезіндегі жүйке жүйесінің зақымдалуы төменде көрсетілген патологиялармен көрінеді, МЫНАДАН БАСҚАСЫМЕН:



  1. микроцефалия

  2. энцефалит

  3. менингеалді симптомдар

  4. гемипарез

  5. тырысулар

21. Іштен біткен цитомегалияға мына белгі ТӘН ЕМЕС:



  1. терідегі полиморфты бөртпе

  2. ОНЖ зақымдалуы

  3. гепатоспленомегалия

  4. сарғаю

  5. іріңді конъюнктивит

22. Нәресте ұл бала 2100,0 гр. дене салмағымен туылды, 12 күнге қарай сарғаю күшейіп, гепатоспленомегалия, денесінің терісінде петехиалді бөртпе пайда болды. Ұрттың кілегей қабығынан алынған жағындыда ядросы мен цитоплазмасында жасуша ішілік құрылымдары бар көп ядролы алып жасушалар анықталды. Мейілінше жуық диагнозды таңдаңыз:



  1. токсоплазмоз

  2. цитомегалия

  3. листериоз

  4. іштен біткен мерез

  5. феталді гепатит

23. Нәресте ұл бала 2100,0 гр. дене салмағымен туылды, 12 күнге қарай сарғаю күшейіп, гепатоспленомегалия, денесінің терісінде петехиалді бөртпе пайда болды. Ұрттың кілегей қабығынан алынған жағындыда ядросы мен цитоплазмасында жасуша ішілік құрылымдары бар көп ядролы алып жасушалар анықталды. Бұл ауру мына қоздырғышпен шақырылады:



  1. грам оң бактериямен

  2. грам теріс таяқшамен

  3. фильтрленуші вируспен

  4. кокктық флорамен

24. Нәресте ұл бала 2100,0 гр. дене салмағымен туылды, 12 күнге қарай сарғаю күшейіп, гепатоспленомегалия, денесінің терісінде петехиалді бөртпе пайда болды. Ұрттың кілегей қабығынан алынған жағындыда ядросы мен цитоплазмасында жасуша ішілік құрылымдары бар көп ядролы алып жасушалар анықталды. Бұл ауру мына кезеңде жұқтырылған:



  1. эмбрионалды кезеңде

  2. ерте феталды кезеңде

  3. кеш феталды кезеңде

  4. ерте неонаталды кезеңде

  5. постнаталды кезеңде

25. ЦМВ-ны жұқтырғанда жалған даму ақаулары мына кезеңде түзіледі:



  1. ерте неонаталды кезеңде

  2. эмбрионалды кезеңде

  3. ерте феталды кезеңде

  4. кеш феталды кезеңде

  5. постнаталды кезеңде

ЖАУАПТАРЫ




1

Б

6

А

11

В

16

А

21

Д

2

В

7

А

12

В

17

А

22

Б

3

Б

8

Д

13

Д

18

Д

23

В

4

Б

9

Б

14

Д

19

А

24

В

5

А

10

В

15

А

20

Г

25

В

4 тақырып: Нәрестелер сепсисі. Қауіп-қатер факторлары, этиопатогенезі, диагностикасы, емі, алдын алу.


1.Аталған факторлардың қайсысы нәрестені сепсиске бейімдиді?

А. ана сүті

Б. босану әрекеті кезінде сусыз кезең 1,5 сағат

В. босану кезіндегі гестациялық жасы 38 апта

Г. туыт кезінде тері жамылғысынң жарақаты

Д. әйелдің жүктілік кезінде рационалды тамақтануы


2.Сепсис кезінде нәрестелерде кіру қақпасы болады :

А. ішек


Б. кіндік жарасы

В. ері жамылғысы

Г. өкпе

Д. несеп жолдары


3. Шала туылған нәрестенің сепсисі кезінде қандай симптом тән емес?

А. тыныс бұзылыстар синдромы

Б. бұлшықет гипотониясы

В. сарғаю

Г. гипертермия

Д. гипорефлексия


4. Нәрестеде көкіріңді сепсис кезінде ЖҚА аталған көрсеткіштердің қайсысы тән емес :

А. Анемия

Б. Лейкопения

В. Нейтрофилез

Г. Тромбоцитопения

Д. ЭТЖ жоғарлауы




  1. Нәрестеде көкіріңді сепсис кезінде ЖҚА аталған көрсеткіштердің қайсысы тән емес :

А. Лейкоцитоз

Б. Лейкопения

В. С-реактивті белоктың төмендеуі

Г. Иммуноглобулин М деңгейінің жоғарлауы

Д. Тромбоцитопения
6. Мерзімінде туылған нәрестелерде сепсистің кездесу жиілігі:

А. 0,1%


Б. 1%

В. 5%


Г. 10%

Д. 15%
7. Мерзімінен ерте туылған нәрестелерде сепсистің кездесу жиілігі:

А. 0,1%

Б. 1%


В. 5%

Г. 10%


Д. 15%
8. Нәрестелердегі сепсис ағымы, болмайды:

А. найзағайтәрізді

Б. жедел

В. ұзаққа соөылған

Г. жеделдеу

Д. созылмалы


9. Көкіріңді сепсис кезіндегі клиникалық симптом:

А. Менингит

Б. Гангренозды эктима

В. Пневмония

Г. Пиелонефрит

Д. Отит
10.Сепсиспен науқас нәрестені тамақтандыру керек:

А. Бейімделген жасанды қоспамен

Б. Ана сүтімен

В. Емдік қоспалармен

Г. Қышқыл -сүт қоспалармен

Д. Сиыр сүтімен
11. Нәрестелер сепсисі емінде қолданылмайтын дәрімек :

А. Цитостатиктер

Б. Саңырауқұлақтарға қарсы дәрімектер

В. Антибиотиктер

Г. Эубиотиктер

Д. Иммуномодуляторлар.


12. Сепсис диагнозын қою үшін маңызды лабороторлы көрсеткіш болып саналады:

А. ЖҚА


Б. ЖЗА

В. Қанның биохимиялық анализі

Г. Коагулограмма

Д. Инфекция ошақтарынан бак,өсірілім


13. Пассивті иммунотерапияға жатады:

А. Антибиотиктер

Б. Стафилококкты анатоксин

В. Пентоксил

Г. Натрий нуклеинат

Д. Т-активин


14.Криптогенді сепсис кезінде кіру қақпасы:

А. Ортаңғы құлақ

Б. Көз коньюктивасы

В. Ішек


Г. Кіру қақпасы анықталмаған

Д. Кіндік жарасы


15. БДҰ бойынша әлемде неонаталды өлім себебі болып саналады:

А. Инфекции

Б. Туыт кезінде тұншығу

В. Туыт жарақаттары

Г. Туа біткен аномалиялар

Д. Шала туылу


ЖАУАПТАРЫ


1

г

6

б

11

а

2

б

7

б

12

д

3

г

8

в

13

а

4

в

9

б

14

г

5

в

10

г

15

а

№ 5 тақырып. «Құрсақішілік вирусты инфекциялар. Туа біткен қызамық. Клиникасы, ағымы, болжамы. Қызамық вирусының тератогенді әсері. Алдын алу жолдары»


1. Анасынан баласына АИТвирус инфекциясының жұғуын арттыратын факторға ЖАТПАЙТЫНЫН атаңыз:

а) анасында вирус санының өте жоғары болуы

б) анасында АИТвтрустың соңғы сатысы

в) табиғи тамақтану

г) табиғи жолмен босану

д) ұрықты кесарь әдісімен алу

2. АИТвирус инфекциясының анасынан баласына жұғуының төмен қаупі келесі жағдайда байөалады:

а) анасында вирус санының өте жоғары болуы

б) анасында АИТвтрустың соңғы сатысы

в) табиғи тамақтану

г) табиғи жолмен босану

д) ұрықты кесарь әдісімен алу


3. Жұктілік кезінде және босану барысында АИТвирус инфекциясында химиопрофилактиканың жүргізілмеу себебіне ЖАТПАЙДЫ:

а) босану кезінде алғаш рет АИТвирус инфекциясының анықталуы

б) жүктілік кезінде наша қолдану

в) үй жағдайында босану

г) анасының өз еркімен алдын алудан бас тартуы

д) анасының жасы

4. Нәрестеде АИТвирус инфекциясының клиникалық көрінісі келесі себептен тәуелді:

а) инфицирлену мерзімінен

б) анасының жасынан

в) атаанасының әлеуметтік жағдайынан

г) босанудығ түрінен

д) нәрестенің туылғандағы салмағынан

5. АИТвирус инфекциясының вирусқа байланысты вертикалды жұғу факторына жатады (БДҰ Еуопалық бюросы, 2000):

а) виремия деңгейі

б) вируленттік деңгейі

в) резистенттік деңгейі

г) сезімталдық деңгейі

д) персистенция уақытының ұзақтығы


6) АИТвирус инфекциясының анасына байланысты вертикалды жұғу факторына ЖАТПАЙДЫ (БДҰ Еуопалық бюросы, 2000):

а) иммунологиялық статус

б) клиникалы жағдайы

в) мінез құлық факторы

г) вируске қарсы ем алу

д) жасы


7) АИТвирус инфекциясының нәрестеге байланысты вертикалды жұғу факторына ЖАТПАЙДЫ (БДҰ Еуопалық бюросы, 2000):

а) табиғи тамақтану

б) ас қорыту жаоларына байланысты факторлар

в) иммунндық жүйенің жетілмеуі

г) шала туылу

д) мерзімінен асып туылу


8) БДҰ Еуопалық бюросының ұсыны бойынша АИТ инфекциясының перинатальдық жұқтырынуның алдын алу:

а) репродуктивті жастағы әйелдер арасында АИТ инфекциясының біріншілік алдын алу

б) репродуктивті жастағы әйелдер арасында АИТ инфекциясының екінішілік алдын алу

в) АИТ инфекциясы бар ійелдерде жүктілікті болдырмау

г) репродуктивті жастағы әйелдер арасында АИТ инфекциясына скриниг тест жүргізу

д) репродуктивті жастағы әйелдер арасында АИТ инфекциясына әңгімелесулер жүргізу


9) АИТ инфекциясына шалдыққан әйелден туылған нәрестеде АИТ инфекциясына ПЦР әдісімен диагностика жүргізу келесі мерзімерде жүргізіледі:

а) 1 ай, 6 ай

б) алғашқы 48 сағатта, 14 күні, 1–2 айда, 3–6 айда

в) бірінші тәуләкте, 1 ай, 1 жыл

г) 6 ай, 1 жыл

д) 1 жыл, 2 жыл


10) АИТ инфекциясын анықтайтын жоғары сезімтал лабораторлық сынаққа ЖАТПАЙДЫ:

а) IgA жататын АИТке қарсы денені анқытау

б) р24 антиденесін анықтау

в) IgM жататын АИТке қарсы денені анықтау

г) ПЦР

д) поликлоналды гипергаммаглобулинемия


11) АИТ инфекциясының перинатальдық химиопрофилактикалық дәлелді алдын алу жолына ЖАТПАЙДЫ (БДҰ Еуопалық бюросы, 2000):

а) зидовудиннің ұзақ мерзімді тағайндау

б) зидовудинді ламивудинсіз аз мерзімге тағайындау

в) зидовудинді ламивудинмен тағайындау

г) невирапинді аз мерзімге тағайындау

д) медовирді көк тамырға енгізу


12) АИТ инфекциясындағы зодивудиннің ұзақ мерзімді курстық химиопрофилактиасы келесі схема бойынша жүргізіледі:

а) анасына жүктілктің 14 апстасынан және босану кезінде, нәрестеге өмірінің алғашқы 6 аптасында

б) тек жұктілік кезінде ғана

в) анасына — жүктілік кезінде, нәрестеге – 1 жасқа дейін

г) тек нәрестеге 1 жасқа дейін

д) тек нәрестеге 8 айғы дейін


13) АИТ кезінде перинатальдық жұқтыруды алдын алу мақсатымен зодивудинді келесі схема мен мөлшерде тағайындайды :

а) туыла салысымен 4 мг/кг 1 айға дейңн, тәулігіне 2 рет

б) ішке сироп түрінде туылғаннан соң 8 -12 сағ кейін 2 мг/кг әр 6 сағ сайын 6 апта бойы

в) күн ара 2 мг/кг 6 айға дейін тәулігіне1 рет

г) туыла салысымен тәулігіне 3 рет 1 жасқа дейңн 3мг/кг мөлшерде

д) аптасына 1 рет 4мг/кг 2 жасқа дейін

14) АИТ инфекциясында келесі оппортунисттік инфекция өте жиі кездеседі:

а) тері мен шырыш қабатының саңырауқұлақтық зақымдануы

б) пневмококкты пневмония

в) көкіріңді таяқшалы менингит

г) стафилодермиялар

д) остеомиелиттер


15) АИТ ифнекциясында ең қауіпті оппортунисттік инфекцияға жатады:

а) пневмококкты пневмония

б) пневмоцистті пневмония

в) өкіріңді таяқшалы менингит

г) стафилодермиялар

д) остеомиелиттер


16) Катаракта, микрофтальмия, туа біткен жүрек ақаулары ның (триада Грегга) болуы келесң құрсақішілік инфекцияға тән:

а) герпес

б) цитомегаловирус

в) қызамық

г) хламидия

д) микоплазма


17) Ұрыққа қызамық вирусы жұққанда болжамы келесіден тәуелді :

а) эпидемиялық жағдайдан

б) анасындағы клиниканың айқындығынан

в) анасындағы лимфоцитоз деңгейінен

г) ұрықтың гестациялыө жасынан

д) анасындағы IgG деңгейінен


18) Құрсақішілік ұрық қызамықты жұқтырғанд жүктіліктің келесі аптасында жүрек ақаулары қалыптасыуы мүмкін:

а) 5 аптаға дейін

б) 5 - 7 апта аралығында

в) 20-22 апталарда

г) 5-12 апталарда

д) 2 – 6 апталарда

Д. 2-6 нед
19) Құрсақішілік ұрық қызамықты жұқтырғанд жүктіліктің келесі аптасында Грегг үштігі (катаракта, микрофтальмия, ретинопатия) қалыптасыуы мүмкін:

а) 5 аптаға дейін

б) 5 - 7 апта аралығында

в) 20-22 апталарда

г) 5-12 апталарда

д) 2 – 6 апталарда


20) Құрсақішілік ұрық қызамықты жұқтырғанд жүктіліктің келесі аптасында ішкі құлақ пен есту зақымдары қалыптасыуы мүмкін:

а) 5 аптаға дейін

б) 5 - 7 апта аралығында

в) 20-22 апталарда

г) 5-12 апталарда

д) 2 – 6 апталарда


21) Құрсаұішілік қызамықтың жіктелуіне келесі жауап КІРМЕЙДІ:

а) нерв жүйесінің зақымы

б) сүйектің зақымы

в) жүрек ақаулары

г) құлақ зақымдары

д) көз зақымдары


22) Құрсақішілік қызамықты клесесі дерт ретінде қарастыруға болады:

а) созылмалы дерт

б) өтпелі күй

в) жедел дерт

г) латентті ағымды созылмалы дерт

д) рецидивті ағымды жедел дерт

23) Құрсақішілік ұрық қызамықты жұқтырғанда төменгі көрсетілген жүрек ақауының БІРЕУІНЕН БАСҚАСЫ жатады:

а) өкпе артериясының стенозы

б) тамырлар транспозициясы

в) қолқа стенозы

г) сол қарынша гипоплазиясы

д) артериалдық өзектің жабылмауы

24) Құрсақішілік өызамыққа тән злабораторлық белгінің бірі:

а) гиперлейкоцитоз

б) тромбоцитопения

в) айөын солға жылжыған нейтрофильді ығысу

г) лимфоцитоз

д) тромбоцитоз


25) Құрсақішілік қызамықты лабораторлық белгілеріне төмендегі жауаптың бірі ЖАТПАЙДЫ:

а) вирусты аныөтау және оны идентификациялау

б) арнайы қарсыденелерді анықтау

в) лейкопения, лимфоцитоз

г) ПЦР

д) РТГА (1:32)


26) Құрсақішілік қызамықта келесі ем қолданылады:

а) имуннодепрессивті ем

б) вируске өарсы ем – виферон, интерферрон

в) октагам

г) синдромды ем

д) антибиотиктер

27) Төмендегі көрсетілген суреттегі көрініс тән дерт:


а) құрсақішілік цитомегаловирусты инфекция

б) құрсақішілік қызамық

в) құрсақішілік халмидиоз

г) құрсақішілік мерез

д) АИТ вирусты инфекциясы
28) Құрсақішілік қызамықтың ОНЖ зақымының клиникалық белгісінің біріне жатады:

а) қарыншаішілік қанқұйылу

б) микроцефалия

в) субарахнойдалды қанқұйылу

г) перивентрикулярлы ми кисталары

д) бас миында кальцинаттардың болуы


29) Құрсақішілік қызамықтың өте жиі клиникалық көрінісінің біріне жатады:

а) құрысулар мен тырысулар

б) РДС


в) геморрагиялар

г) спленомегалия

д) бүйрек жетіспеушілігі
30) Құрсақішілік қызамықтаағы феталдық синдромға тән:

а) жүрек ақауларның, катаракта мен саңыраулықтың болуы

б) құрсақішілік даму кідірісі

в) геморрагиялық және анемиялық синдромдардың болуы

г) геморрагиялық синдром+ құрсақішілік катаракта

д) менингоэнцефалит +құрсақішілік катаракта

ЖАУАПТАРЫ


1

Д

6

Д

11

А

16

В

21

Б

26

Г

2

Д

7

Д

12

А

17

Г

22

В

27

Б

3

Д

8

А

13

Б

18

Б

23

Г

28

Б

4

А

9

Б

14

А

19

Д

24

Б

29

В

5

А

10

Д

15

Б

20

Г

25

В

30

А

6 тақырып: Құрсақ ішілік микоплазмалық және уреаплазмалық инфекциялар. Анасынан анамнез жинау ерекшеліктері. Жұқтыру жолдары. Клиникасы, диагностикасы, емі, алдын алу принциптері.



  1. Уреаплазма и микоплазма инфекцияларымен қандай жолмен жұқтырады:

А. жыныс жолымен

Б. тұрмыстық

В. гематогенді

Г. ауа-тамшылары арқылы

Д. фекальді-оральды


  1. Уреаплазмоз -түрі болып табылады:

А. кандиданаңы

Б. микоплазмоздың

В. қарапайым

Г. стафилококтың

Д. көкіріңді таяқша


  1. Уреаплазмоздың арнайы симптомдары:

А. байқалмайды

Б. температура,қалтырау

В. катаральды құбылыс

Г. қанайналым

Д. аурушаңдық


  1. Уреаплазмоз жас ерекшеліктерге байланысты көп таралған:

А. 4 жастан жасқа 10 дейін

Б. 10 жастан 19 жасқа дейін

В. 14 жастан 29 жасқа дейін

Г. 30 жастан 39 жасқа дейін

Д. 45 жастан 55 жасқа дейін


  1. Уреаплазмоздың жұғу сәтінен бастап инкубациялық кезеңі:

А. 1 күннен 7 күнге дейін

Б. 7 күннен 14 күнге дейін

В. 14 күннен 21 күнге дейін

Г. 21 күннен 1айға дейін

Д. 4 күннен 1 айға дейін


  1. Уреаплазманың ерекшелік қасиеті:

А. мочевинаны ыдырату қабілеті (уреолиз)

Б. глюкозаны ыдырату қабілеті

В. гиалуронды қышқылды ыдырату қабілеті

Г. Эритроциттердің гемолиз түзуі

Д. көмірсутектерді ферменттеу


  1. Уреаплазмоздың клиникалық түрлері:

А. жедел

Б. жеделдеу

В. босаң

Г. симптомсыз

Д. аталғандардың барлығы


  1. Белсенді уреаплазмоздар қабынуға әкеліп соқтырады:

А. тыныс жолдарының жоғары бөліктерін

Б. несепшығару жолдарын

В. лимфотүйіндерін

Г. ұйқы безін

Д. өкпені (пневмония)


  1. Ер адамдарда уреаплазмоз симптомдары:

А. простатит

Б. гепатит

В. панкреатит

Г. гепатоспленомегалия

Д. бронхит

10.Уреаплазмозды диагностикалауда қазіргі кездегі негізгі әдіс:

+А. ПТР әдісі

Б.тура гемагглютинация әдісі

В. блуоресценция әдісі

Г. абсорбционды спектрофотометрия

Д. инсулинді ажырату әдісі
11.Микоплазмалық респираторлық инфекциялардың қоздырғышын алғаш рет бөліп шығарған:

А. М.Итон (1944)

Б. М.Павлов (1918)

В. С.Прозоровский (1952)

Г. Эйнштейн (1911)

Д. Долецкий (1951)


12.Микоплазмалық респираторлық инфекциялардың жұқтыру көзі болып табылады (МРИ) :

А. ит


Б. мысық

В. егеуқұйрық

Г.адам

Д. маймыл


13.МРИ кезінде берілу механизмі:

А. аэрозольды

Б. гематогенді

В. жыныстық

Г. фекальды-оральды

Д. аталғандардың барлығы


14.МРИ қоздырғышы болып табылады:

А. M. pneumoniae

Б. M. hominis

В. M.fermentans

Г. M.genitalium

15. M. Hominis (микоплазма хоминис) алғаш табылды:

А. 1929 ж

Б. 1937 ж

В. 1941 ж

Г. 1949 ж

Д. 1956 ж

ЖАУАПТАРЫ




1

А

6

А

11

А

2

Б

7

Д

12

Г

3

А

8

Б

13

А

4

В

9

А

14

А

5

Д

10

Г

15

Д

7 тақырып бойынша тесттер: Нәрестедегі хламидиялық инфекция. Этиологиясы, патогенезі, клиникалық формалары және ағымының варианттары. Персистирленуші хламидиялық инфекция және оның соматикалық патология қалыптасуындағы рөлі. Іштен біткен мерез, диагностикасы, клиникасының ерекшеліктері, емі. Алдын алу шаралары.

Тест тапсырмалары

1.Жаңа туылған нәрестенің алақанында және табанында көпіршіктер пайда болды. Бұл қай инфекция үшін патогенді?

а) листериоз

б) таксоплазмоз

+в) сифилис

г) цитомегаловирусті инфекция

д) қызамық
2. Жаңа туылған нәрестеде гепатоспленомегалия,алақанында және табанында көпіршіктер пайда болып, триада-ринит көрініс берді. Қандай инфекция үшін тән?

а)хламидиоз

б)микоплазмоз

в) цитомегаловирусті инфекция

+г)мерез

д)туберкулез


3.Туа біткен мерезге қай аурумен салыстырмалы диагноз жүргізіледі. (бөртпені есепке алғанда )

+ а) пемфигуспен

б) қызамықпен

в) жаншалмен

г) герпестік инфекциямен

д) цитомегаловирусті инфекция


4.Туа біткен сифилиске ТӘН емес:

+а)ұсақнүктелі бөртпелер

б)серозды ринит

в)қызба


г)көпіршіктер

д) гепотоспленомегалия


5. Жаңа туылған нәрестеде гепатоспленомегалия,алақанында және табанында көпіршіктер пайда болып, триада-ринит симптомы көрініс берді. Сырқатқа ем тағайындаңыз

а) меронем

б) цераксон

+в) пенициллин

г) дексаметазон

д) актовегин


6.Туа біткен мерездің (Гетчинсон триадасы) кеш асқынуына жатады:

+а)паренхиматозды кератит, кереңдік, тістердің дистрофиясы

б) көз жүйкесінің атрофиясы, асцит, менингит

в) энцефалит, гидроцефалия, ми кальцинаттары

г) кереңдік, менингит, артрит

д)артрит, менингит, хореоретинит


7.Хламидия инфекциясының берілу жолдарын көрсетіңіз:

а) анасының туыт жолдарынан өту кезінде

б) тағамдар арқылы

в) ауа-тамшылары жолдарымен

г) мамандардың лас қолдары арқылы

д) сырқат адамдармен қарым – қатынаста болғанда


8. Хламидия инфекциясының негізгі берілу жолдарын көрсетіңіз:

а) тұрмыстық– қатынас

б) ауа-тамшылары

в) жыныстық

г) жуылмаған тағамдар арқылы

д) оральды-фекальды


9. Хламидия инфекциясының салыстырмалы диагнозына қай ауру түрі жатпайды

а)токсоплазмоз

б)листериоз

в)сифилис

г) цитомегаловирусті инфекция

+д)пемфигус


10. Туа біткен хламидиозы бар жаңа туылған нәрестеде қай симптом жиі кездеседі.

+ а)коньюктивит

б) мидағы кальцинат

в) алақанында және табанындағы көпіршіктер

г) катаракталар

д)кереңдік


11.Хламидия инфекциясы бар жаңа туылған нәрестені тез арада емдеу керек:

а) перзентхананың физиологиялық бөлімінде

б) перзентхананың обсервациялық бөлімінде

в) жаңа туылған нәрестенің II күту сатысы бөлімінде

г) инфекциялық бөлімде

д)хирургиялық бөлімде


12. Хламидия инфекциясы бар жаңа туылған нәрестені клиникалық суретінің мәнері неге байланысты:

а) инфекцияның берілу жолдарына

б)анасының жасына

в) әлеуметтік жағдайларға

г) жұқтыру мерзіміне

д)жүктіліктің санына


13.Туа біткен хламидия инфекциясына салыстырмалы диагноз жүргізілмейді:

а)сепсиспен

б) инфекциялық емес эмбриофетопатиямен

в) тұқым қуалайтын патологиямен

г) бассүйекішілік туыттық зақымдану

д) несепқышқылды инфарктпен


14. Туа біткен сифилис лабороторяиялық жолмен анықталады

а) Вассерман реакциясымен

б) вирусологиялық зерттеу арқылы

в) Кумбс реакциясымен

г) Апт сынағымен

д) қанның биохимиялық сараптамасы арқылы


15.Хламидиялық инфекцияның алдын алу үшін:

а) үй жануарларымен байланысты үзу

б)тамақтану алдында қолды жуу

в) жүктілік алдында тыныс алу- жұту жолдарын емдеу

г) жүктілік алдынданесеп-жыныс инфекцияларын емдеу

д) күн ретін сақтау, толыққанды тамақтану

ЖАУАПТАРЫ


1

В

6

А

11

Г

2

Г

7

А

12

Г

3

А

8

В

13

А

4

А

9

Д

14

А

5

В

10

А

15

Г

8 тақырып: Іштен біткен листериоз. Клиникалық ағымының варианттары. Листериоздың диагностикасы мен емі. Алдын алу.

1. Листериоздың қоздырғышы:


  1. стрептококк

  2. токсоплазма

  3. листерия

  4. цитомегаловирус

  5. энтеровирусы

2. Адамның листерияларды жұқтыруының негізгі жолы:



  1. ауа-тамшылы

  2. алиментарлы

  3. жыныстық

  4. трансмиссивті

  5. энтералді

3. Листериоздың берілу жолы:



  1. ауа-тамшылы

  2. қарым-қатынас

  3. жыныстық

  4. трансмиссивті

  5. энтералді

4. Листериозбен ауыратын әйелдің анамнезінде байқалады:



  1. босану алдындағы қызба

  2. геморрагиялық бөртпе

  3. пиелонефрит көріністері

  4. ауық-ауық гипертония

  5. жасырын ісінулер

5. Іштен біткен листериоздың көріністері:



  1. гранулематозды сепсис

  2. аллергиялық диатез

  3. геморрагиялық бөртпе

  4. паратрофия

  5. бронхит

6. Листериоздың клиникасына тән:



  1. жыныстық криз

  2. гепатоспленомегалия

  3. аллергиялық бөртпе

  4. паратрофия

  5. лимфаденит

7. Листериоздың клиникасына тән:



  1. жыныстық криз

  2. сарғаю, папулезді бөртпе

  3. аллергиялық бөртпе

  4. паратрофия

  5. лимфоаденит

8. Жұқтырудың гематогенді жолында:



  1. ұрық қоздырғышты зәрмен бөледі

  2. ұрық қоздырғышты нәжіспен бөледі

  3. ұрық қоздырғышты термен бөледі

  4. ұрық қоздырғышты тыныс алғанда бөледі

  5. ұрық қоздырғышты бөлмейді

9. Листериоздың клиникасына тән:



  1. жыныстық криз

  2. менингоэнцефалит көріністері

  3. аллергиялық бөртпе

  4. паратрофия

  5. лимфаденит

10. Листериоздың кеш асқынулары:



    1. пневмония

    2. гепатит

    3. нефрит

    4. паратрофия

    5. гидроцефалия

11. Листериоздың клиникасында МЫНАДАН БАСҚАСЫ болуы мүмкін:



  1. пневмония

  2. менингоэнцефалит

  3. сепсис

  4. везикулярлы бөртпелер

  5. диарея

12. Листериоздың ажырату диагностикасы барлығымен жүргізіледі, МЫНАДАН БАСҚАСЫМЕН:



  1. цитомегалиямен

  2. герпес инфекциямен

  3. ишерихиозбен

  4. вирусты гепатитпен

  5. хламидиозбен

13. Ұрықтың анасынан жұқтыруы былай жүреді:



    1. ауа-тамшылы жолмен

    2. қарым-қатынас тұрмыстық жолмен

    3. плацента арқылы

    4. трансмиссивті

    5. энтералді

14. Листерияларды құрсақ ішілік жұқтыру әкеледі, МЫНАДАН БАСҚАСЫНА:



  1. түсіктерге

  2. өлі туылуға

  3. ұрықтың даму ақауларына

  4. гемофилияның дамуына

  5. сепсистің дамуына

15. Листериоздың қоздырғышы мына препаратқа тұрақты:



  1. ампициллинге

  2. левомицетинге

  3. эритромицинге

  4. цефалоспориндерге

  5. канамицинге

ЖАУАПТАРЫ




1

В

6

Б

11

Г

2

А

7

Б

12

В

3

Б

8

А

13

В

4

А

9

Б

14

Г

5

А

10

Д

15

Г

9 тақырып: Іштен біткен токсоплазмоз. Этиологиясы, патогенезі, аурудың ағымына байланысты кклиникалық көріністері. Салдары және болжамы. Емдеу және алдын алу принциптері.


1. Әйел токсоплазмозбен жүктілікке дейін инфицирленді. Нәрестенің туа біткен токсоплазмозбен туылу қауіпі қандай:

а) 80-90%

б) 60-70%

в) 40-50%

г) 20-30%

д) 0-10%
2. Әйел токсоплазмозбен жүктіліктің Iтриместірінде инфицирленді. Нәрестенің туа біткен токсоплазмозбен туылу қауіпі қандай:

а) 75%

б) 65%


в) 55%

г) 45%


д) 35%

3. Әйел токсоплазмозбен жүктіліктің III триместірінде инфицирленді. Нәрестенің туа біткен токсоплазмозбен туылу қауіпі қандай:

а) 65%

б) 55%


в) 45%

г) 35%


д) 25%
4. Нәрестенің интранаталды токсопазмозбен инфицирлену қаупі қандай:

а) 80-90%

б) 60-70%

в) 40-50%

г) 20-30%

д) 0-10%
5. Инфицирленген әйелден ауыр бас миы мен көз ақауларымен нәресте туылды. Микроцефалиямен және анофтальмиямен. Ұрық жүктіліктің қай кезеңінде инфицирленді:

а) 27 недель

б) 29 недель

в) 32 недель

г) 34 недель

д) 36 недель
6. Инфицирленген әйелден ауыр бас миы мен көз ақауларымен нәресте туылды. Менингоэнцефалит, эндоофтальмит. Ұрық жүктіліктің қай кезеңінде инфицирленді:

а) 22 недель

б) 26 недель

в) 30 недель

г) 34 недель

д) 38 недель


7. Туа біткен токсоплазмоз кезінде тән тетрада:

а) гепатит, хориоретинит, тырысулар, пневмония

б) тырысулар, микроцефалия, энтероколит, микрофтальмия

в) миокардит, пневмония, тырысулар, гепатоспленомегалия

г) гидроцефалия, бас миында кальцинаттар, тырысулар, хориоретинит

д) сарғаю, анофтальмия, менингоэнцефалит, миокардит
8. Ұрық жүктіліктің 29 аптасынан кейін инфицирленсе, көз зақымдалу түрі:

а) анофтальмия

б) микрофтальмия

в) конъюктивит

г) эндоофтальмит

д) блефорит


9. Симптомсыз өткен тосоплазмоз кезінде көздің торлы қабаты зақымдалады :

а) 55%


б) 65%

в) 75%


г) 85%

д) 95%


10. Токсоплазмозбен науқас нәрестенің клиникалық жоспарында жүргізілетін міндетті зеріттеу :

а) бауырды

б) көз түбін

в) жүректі

г) көкбауырды

д) бүйректі


11. Токсоплазмозбен науқас нәрестенің зеріттеу жоспарында жүргізілетін міндетті зеріттеу :

а) спирография

б) қаңқа рентгенграфиясы

в) құрсақ қуысының УДЗ

г) ЭхоКГ

д) денситография


12. Нәрестелердегі токсоплазмоз кезінде қолданылатын лабаороторлы диагностика:

а) морфологиялық

б) серологиялық

в) биологиялық

г) вирусологиялық

д) токсоплазминмен тері ішілк сынама


13. Токсоплазмозға қарсы этиотропты ем тағайындауға салыстырмалы көрсетілім:

а) латентті токсоплазмоз

б) резидуалды токсоплазмоз

в) жедел токсоплазмоз

г) созылмалы токсоплазмоз

д) иннапарантты токсоплазмоз


14. Токсоплазмозға қарсы ұсынылатын этиотропты ем ұзақтығы:

а) 1-2 күн

б) 3-4 күн

в) 5-6 күн

г) 7-10 күн

д) 10-14 күн


15. Токсоплазмоз еміне келесі схема ұсынылады:

а) хлоридин+эритромицин+фолиевая кислота

б) хлоридин+сульфадемизин+фолиевая кислота

в) преднизолон+цефамизин+фолиевая кислота

г) микосист+сульфадемизин+аскорбиновая кислота

д) ампициллин +сульфадемизин+фолиевая кислота

ЖАУАПТАРЫ


1

Д

6

В

11

Б

2

А

7

Г

12

Б

3

Д

8

Г

13

Г

4

Д

9

Г

14

Г

5

А

10

Б

15

Б

10 тақырып: Өткізілген тақырыптар бойынша бақылауды кейс-стади түрінде жүргізу

Ситуациялық есептер

№1 есеп
3 күндік бала, 4-ші жүктіліктен, 2-ші туыттан (1-ші жүктілік – қалыпты босану, 2 және 3-ші – түсікпен аяқталған). Осы жүктілік барысында анасында – 20 аптада жүктіліктің үзілу қаупі. 2300 г. дене салмағымен туылды, туылған кезде ІІ дәрежелі асфиксия. Апгар шкаласы бойынша 5 балл. Өмірінің 2-ші күнінде баланың дене қызуы 390С дейін жоғарылады, құсу, сұйық нәжіс пайда болды. Қарағанда: тері жабындысы боз, склерасының инъекциясы. Аздаған ентігу. Өкпесінде қатаң тыныс, шашыраңқы құрғақ сырылдар. Басқа мүшелер жағынан патологиялар анықталған жоқ. Қан анализінде: лейкоцитоз 10*109/л дейін, ЭТЖ – 15 мм/сағ.; өкпе рентгенограммасында – ошақты инфильтратты көлеңкелер.


  1. Сіздің диагноз.

  2. Қандай тексерулер жүргізу қажет?

№2 есеп
Ауруханаға 6 жасар бала құрғақ жөтелге (кейде азапты), мұрынының бітелуіне, тамағының ауыруына шағымданып түсті. Ауырғанына 2 аптадай болған. ЖРВИ диагнозымен емделген, бірақ тиімділік болмаған. Қарағанда склерасының инъекциясы, жақасты және мойын лимфа түйіндерінің аздап ұлғайғаны, ауыз жұтқыншақтың кілегей қабығының гиперемиясы мен түйіршіктілігі байқалады. Өкпесінде қатаң тыныс, шашыраңқы құрғақ сырылдар естіледі.



  1. Жорамал диагноз қойыңыз

  2. Осы науқасты тексеру жоспары қандай?

  3. Ажырату диагностикасын жүргізіңіз.

№3 есеп
Нәресте қыз бала өмірінің 3-ші күнінде перзентханадан ауруханаға ауыстырылды. Анамнезінен: 4-ші жүктіліктен, 1-ші мерзіміне жеткен туыттан. Оған дейінгі 3 жүктілік өлі туылулармен аяқталған. Осы жүктіліктің 30-шы аптасында анасы ЖРВИ-мен ауырған. Сусыз кезең 22 сағат. Туылған кезде балада ІІ дәрежелі асфиксия. Туылғандағы дене салмағы 2400 г., бойы 50 см, туылғаннан бастап қарқынды емдеу палатасында болды.

Анасы 25 жаста, бірнеше жыл бойы аднекситпен, созылмалы пиелонефритпен ауырады. «Д» санатта тұрмайды. Қарағанда: баланың жағдайы ауыр. Бала енжар, сормайды, лоқсиды. Тері жабындылары сарғыш, ауыз-мұрын үшбұрышының цианозы, конъюнктивит көріністері. Лимфа түйіндері ұлғайған. Ентігу, тынысқа көмекші бұлшық еттер қатысады, өкпесінде тынысы әлсіз, құрғақ сықырлаушы сырылдар. Жүрек үндері кереңделген, тахикардия. Іші кебіңкі, бауыры +4,0 см, көкбауыры +1,5 см, ЖҚА-де – эритроциттер – 3,6*1012/л, Нв – 100 г/л, ТК – 0,9, лейкоциттер 12,0*109/л: э-2%, жас-6%, т/я-15%, л-30%, ЭТЖ – 2 мм/сағ. ЖЗА-де: протеинурия, микрогематурия. Өкпе рентгенограммасында – өкпе суреті күшейген, ошақты-біріккен көлеңкелер.


  1. Сіздің диагноз

  2. Баланың ауруының қауіп факторлары

  3. Қойылған диагнозды тұжырымдайтын қажетті тексеру

  4. Балының инфицирленуінің жорамал уақыты.

№4 есеп
Ұл бала өмірінің 5-ші күнінде презетханадан патология бөлімшесіне ауыстырылды. Анамнезінен: бала 2-ші жүктіліктен, 1-ші туыттан (Оған дейінгі жүктілік түсіктермен аяқталған). Осы жүктілік барысында анасы 3 рет ЖРВИ-мен ауырған, созылмалы аднекситпен, созылмалы циститпен, эндометритпен ауырады. Туыт мерзімінде. Апгар шкаласы бойынша 6 балл. Туылғандағы дене салмағы 2500 г., бойы 52 см.

Қарағанда: баланың жағдайы ауыр. Айқын интоксикация симптомдары, тері жабындыларының сарғыштығы байқалады, енжар, сормайды, лоқсиды, зонд арқылы тамақтандырылады. Дене қызуы 390С дейін жоғарылаған. Өкпесінде қатаң тыныс, әртүрлі калибрлі сырылдар. Жүрек үндері кереңделген. Бауыры 6 см-ге дейін ұлғайған, көкбауыры +3 см.

Микоплазмозға тексерілген: ПТР – оң реакция. ЖҚА-де – эритроциттер – 3,6*1012/л, Нв – 110 г/л, ТК – 0,9, лейкоциттер 15,0*109/л: э-2%, ж-6%, т/я-10%, с – 55%, л-35%, м – 4%, ЭТЖ – 20 мм/сағ. ЖЗА өзгеріссіз.



  1. Осы аурудың дамуының қауіп факторлары

  2. Басты симптомдарды көрсетіңіз

  3. Осы аурудың қоздырғышы

  4. Осы диагнозды тұжырымдайтын қосымша тексерулер

№5 есеп
14 жасар қыз бала, емханаға жиі зәр бөлуге, зәр бөлгенде ауыру сезімінің болуына, бел аймағының ауыруына, менструалды циклдің бұзылуына шағымданып келді. Созылмалы циститпен, созылмалы пиелонефритпен ауырады, «Д» санатта тұрады. Цистит жылына 1-2 рет өршиді. Сонымен қатар гинекологта аднекситке байланысты бақыланады. Жыныстық қатынаста тұрмайды.



  1. Сіздің жорамал диагноз.

  2. Осы науқасты тексеру жоспары

  3. Ем тағайындаңыз.

6 есеп


26 жастағы әйел, перзентханаға түсті, тексерілмеген. Жүктілік кезінде әйелдер кеңесіне есепке тұрмаған. Жүктіліктің мерзімі мерзіміне жеткен, құрсақ ішілік дамудың кідіруі белгілері бар бала туылды, туылғандағы дене салмағы 2000,0 гр. Перзентханада ана мен балаға АИТВ-ға анализдер алынды, екеуінде де нәтиже – оң (+) (ИФА). Әйелді қарағанда онда АИТВ-инфекциясының симптомдары анықталған жоқ, бала әлсіз. 3 жылдай ол азаматтық некеде тұрған, жолдасы оның жүкті екенін білгеннен кейін кетіп қалған.
Каталог: rus -> wp-content -> uploads -> 2011
2011 -> «Жалпы медицина» мамандығы 4 курс студенттеріне арналған гастроэнтерология бойынша тесттік тапсырмалар
2011 -> Тесты экзаменационные
2011 -> Тесты по кардиологии для студентов 4 курса по специальности «общая медицина»
2011 -> Медициналық-профилактикалық факультетінің 6 курс студенттеріне емтиханға арналған тестік сұрақтар 2009-2010 оқу жылы
2011 -> 5 курс студенттеріне гематология бойынша тесттік тапсырмалар
2011 -> Лечение артериальной гипертензии у пожилых
2011 -> ҚР «Білім туралы» заңы 27. 07. 2007 №319-iii; ҚР «Білім туралы» заңы 27. 07. 2007 №319-iii
2011 -> Шықшыт буын ауруларындағы сәулелі нақтаманың алгоритмі
2011 -> С. Ж. Асфендияров
2011 -> Хром қосындыларының Әсері кезіндегі шажырқай лимфа түйіндерінің ЖҰмсақ бауының микроанатомиялық ҚҰрылымы


Достарыңызбен бөлісу:
  1   2


©stom.tilimen.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет