На рг у хворого ледь видна суглобова щілина суглобу, можливий фіброзний анкілоз



Дата22.01.2017
өлшемі282.62 Kb.
На РГ у хворого ледь видна суглобова щілина суглобу, можливий фіброзний анкілоз.

При фіброзному анкілозі скронево-нижньощелепного суглоба рентгенологічно суглобова щілина яка?

A. нерозрізнена

B. ледь помітна

C. різко розширена

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


На РГ суглобу пацієнта Ф., 47 років суглобова щілина нерозрізнена. При кістковому анкілозі скронево-нижньощелепового суглоба рентгенологічно суглобова щілина яка?

A. нерозрізнена

B. ледь помітна

C. різко розширена

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A
У пацієнта В., 54 років діагностовано неоартроз.

Неоартроз - це:

A. злоякісна пухлина в області скронево-нижньощелепового суглоба

B. доброякісна пухлина в області скронево-нижньощелепового суглоба

C. патологічне зчленування, що виконує роль суглоба

D. внутрішньосуглобовий кістковий анкілоз

E. внутрішньосуглобовий фіброзний анкілоз

ANSWER: C


У хворого І., 58 років діагноз- анкілоз.

Анкілоз - це:

A. стійке обмеження рухів в суглобі

B. відсутність рухів в суглобі

C. біль, що періодично з'являється, і обмеження рухів в суглобі

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У пацієнта Ц., 59 років діагноз- контрактура.

Контрактура - це:

A. стійке обмеження рухів в суглобі

B. відсутність рухів в суглобі

C. біль, що періодично з'являється, і обмеження рухів в суглобі

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


У хворого Е., 48 років діагноз-позасуглобовий анкілоз.

Анкілоз буває:

A. тільки внутрішньосуглобовий

B. внутрішньо- і позасуглобовий

C. тільки позасуглобовий

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У хворого Й., 46 років виявлені зміни в капсулі суглобу, є підозра на артрогенну контрактуру.

Артрогенна контрактура - це захворювання, яке?

A. обумовлене змінами в капсулі суглоба або його зв'язках

B. виникаюче при болючості рухів в суглобі

C. у результаті змін у м'язах або після знерухомлювання нижньої щелепи (при переломах)

D. при порушенні нервової регуляції

E. обумовлене грубими змінами в тканинах, що оточують суглоб

ANSWER: A


У хворого І., 67 років спостер. болючість при рухах в суглобі, є підозра на контрактуру.

Больова контрактура - це захворювання, яке?

A. обумовлене змінами в капсулі суглоба або його зв'язках

B. виникаюче при болючості рухів в суглобі

C. у результаті змін у м'язах або після знерухомлювання нижньої щелепи (при переломах)

D. при порушенні нервової регуляції

E. обумовлене грубими змінами в тканинах, що оточують суглоб

ANSWER: B


У пацієнта А., 54 років в анамнезі- перелом нижньої щелепи, при жуванні відмічає біль мязів щелепи.Який може бути діагноз? Міогенна конрактура?

Міогенна контрактура - це захворювання, яке?

A. обумовлене змінами в капсулі суглоба або його зв'язках

B. виникаюче при болючості рухів в суглобі

C. у результаті змін у м'язах або після знерухомлювання нижньої щелепи (при переломах)

D. при порушенні нервової регуляції

E. обумовлене грубими змінами в тканинах, що оточують суглоб

ANSWER: C


У хворого У., 32 років періодичні перекошення нижньої частини обличчя, особливо після нервування( в анамнезі травма обличчя, ДТП), є підозра на неврогенну контрактуру.

Неврогенна контрактура - це захворювання, яке?

A. обумовлене змінами в капсулі суглоба або його зв'язках

B. виникаюче при болючості рухів в суглобі

C. у результаті змін у м'язах або після знерухомлювання нижньої щелепи (при переломах)

D. при порушенні нервової регуляції

E. обумовлене грубими змінами в тканинах, що оточують суглоб

ANSWER: D


У пацієнта Ф., 43 років –щільний рубець в ділянці лівої нижньої щелепи., підозра на рубцеву контрактуру.

Рубцева контрактура - це захворювання, яке?

A. обумовлене змінами в капсулі суглоба або його зв'язках

B. виникаюче при болючості рухів в суглобі

C. у результаті змін у м'язах або після знерухомлювання нижньої щелепи (при переломах)

D. при порушенні нервової регуляції

E. обумовлене грубими змінами в тканинах, що оточують суглоб

ANSWER: E


У хворого І., 43 років –артрит суглобу, при тривалому жуванні, розмові відмічає посилення болю в однойменному суглобі. Що порадите хворому?

При лікуванні артритів чи обов'язково створювати спочинок у суглобі ?

A. обов'язково

B. не обов'язково, але в деяких випадках потрібно

C. не обов'язково

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


Пацієнту Г., 43 років при накладенні пращі забули вкласти гумову прокладку.

Чи необхідна гумова прокладка при накладенні підборідково-тім'яної пов'язки (пращі) у хворих з артритами ?

A. так

B. ні


C. не обов'язкова

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


Хворому Л., 54 років при лікуванні артриту використали пращу з гумовою прокладкою. Якої товщини повинна бути гумова прокладка при накладенні підборідково-тім'яної марлевої пов'язки (пращі) у хворих з артритами ?

A. 1-2 мм

B. 2-3 мм

C. 5-10 мм

D. 10-15 мм

E. 15-20 мм

ANSWER: C
Пацієнту Ф., 43 років при лікуванні гострого артриту суглобу призначили імуностимулюючі препарати.

Які препарати не призначаються при лікуванні гострого артриту скронево-нижньощелепового суглоба?

A. протимікробні

B. протизапальні

C. імуностимулюючі

D. болезаспокійливі

E. антигістамінні

ANSWER: C


У пацієнта Ф., 65 років після ДТП були пошкодженні і видалені премоляри і моляри. З часом виник первинний артроз суглобів щелеп.

Первинний артроз скронево-нижньощелепових суглобів виникає при:

A. втраті премолярів і молярів

B. як вихід травматичних ушкоджень щелепи

C. як вихід інших захворювань (ендокринних і ін.)

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


У пацієнта А., 56 років в анамнезі (хворіє кілька років) артроз суглобу щелепи.Перебіг хвороби періодично загострюється.

Який плин має артроз скронево-нижньощелепового суглоба ?

A. гострий

B. загострившийся

C. хронічний

D. гострий, загострившийся і хронічний

E. загострившийся і хронічний

ANSWER: C


У дівчинки 10 років- односторонній вторинний деформуючий артроз, уражена сторона дещо заокруглена.

При зовнішньому огляді дітей з одностороннім вторинним деформуючим артрозом СНЩС уражена сторона виглядає:

A. запала і сплощена

B. має округлі контури

C. має вигляд пухлиноподібного утворення в області суглоба

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У хлопчика 9 років-односторонній вторинний деформуючий артроз.

Як виглядає здорова сторона при огляді дитини з одностороннім вторинним деформуючим артрозом ?

A. запалою і сплощеною

B. має округлі контури

C. має пухлиноподібні розростання

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


У пацієнта О., 32 років при огляді профіль обличчя нагадує пташине.

Після якого захворювання обидві половини нижньої щелепи відстають у рості, а підборіддя зміщується дозаду і виникає профіль обличчя, називаний "пташине обличчя"?

A. двосторонній артрит

B. двосторонній вторинний деформуючий артроз

C. односторонній артрит

D. односторонній вторинний деформуючий артроз

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


При обстеженні пацієнта Н.. 30 років було поставлено діагноз- синдром Гольденхара.

Синдром Гольденхара - це:

A. недорозвинення нижньої щелепи, ущелина твердого і м'якого піднебіння, глосоптоз

B. недорозвинення однієї половини верхньої і нижньої щелеп, виличного комплексу, макростома (поперечна ущелина обличчя), недорозвинення вушної раковини, довіски біля козельця вуха

C. недорозвинення нижньої щелепи, аномалії розвитку очей, вади розвитку хребта

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: C


Після обстеження хворого Ф., 31 рік було поставлено заключення-синдром Робена

Синдром Робена - це:

A. недорозвинення нижньої щелепи, ущелина твердого і м'якого піднебіння, глосоптоз

B. недорозвинення однієї половини верхньої і нижньої щелеп, виличного комплексу, макростома (поперечна ущелина обличчя), недорозвинення вушної раковини, довіски біля козельця вуха

C. недорозвинення нижньої щелепи, аномалії розвитку очей, вади розвитку хребта

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


При огляді пацієнта Д., 23 років поставлено діагноз –синдром зябрових дуг.

Синдром І і ІІ зябрових дуг - це:

A. недорозвинення нижньої щелепи, ущелина твердого і м'якого піднебіння, глосоптоз

B. недорозвинення однієї половини верхньої і нижньої щелеп, виличного комплексу, макростома (поперечна ущелина обличчя), недорозвинення вушної раковини, довіски біля козельця вуха

C. недорозвинення нижньої щелепи, аномалії розвитку очей, вади розвитку хребта

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


Хворому В., 23 років поставлено діагноз :Окулоаурікулярно-вертебральна дисплазія. Що це таке?

A. синдром Робена

B. синдром І і ІІ зябрових дуг

C. синдром Гольденхара

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: C
У пацієнта Ф., 32 років при зверненні до лікаря відмічаються різкі болі в суглобі, його припухлість.

Різкі болі в суглобі характерні в більшому ступені для якого захворювання ?

A. больової дисфункції

B. гострого артриту

C. хронічного артриту

D. артрозу

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У хворого Т., 65 років під кінець дня відмічається значне зниження рухомості у суглобі.

Тугорухомість у суглобі наприкінці дня найбільше виражена при:

A. больовій дисфункції

B. гострому артриті

C. хронічному артриті

D. артрозі

E. всі відповіді вірні

ANSWER: C


Хворий К., 68 років при зверненні до лікаря скаржиться на зниження рухомості , скутість у суглобах на протязі останніх 2-3 років(у ранковий час)..

Тугорухомість, скутість по ранках найбільше часто зустрічається при:

A. больовій дисфункції

B. гострому артриті

C. хронічному артриті

D. артрозі

E. всі відповіді вірні

ANSWER: D


Пацієнт Ц., 56 років при зверненні до лікаря відмічає зниження функції нижньої щелепи вранці і покращення її функції у другій половині дня.

Протягом дня нижня щелепа "розробляється" при якому захворюванні ?

A. больовій дисфункції

B. гострому артриті

C. хронічному артриті

D. артрозі

E. всі відповіді вірні

ANSWER: D


У хворого Ф, 43 років проведено двохщелепне шинування.

При двохщелепном шинуванні при переломі у ввідний період лікування вправи для жувальної мускулатури призначають коли?

A. не застосовують

B. виконують індивідуально, з невеликою амплітудою

C. виконують без обмежень, з максимальною амплітудою

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: А


У хворого В., 35 років перелом нижньої щелепи.

При переломах нижніх щелеп у другому періоді заняття механотерапією призначають хворим з яким видом шинування?

A. при одно щелепному шинуванні

B. при двощелепному шинуванні

C. всім хворим

D. протипоказана взагалі

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


Початок виконання рухів в скронево-щелепному суглобі при одно щелепному шинуванні при переломі у пацієнта Н., 25 років проводять коли?

A. 2-3 день .

B. 4-5 день

C. 6-7 день

D. 8-9 день

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A
У пацієнта Ф., 32 років перелом иерхньої щелепи.

При переломах верхньої щелепи надають найбільшу увагу вправам для якого виду мускулатури?

A. мімічної мускулатури

B. жувальної мускулатури

C. м'язів шиї

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


У пацієнта П, 37 років контрактура скронево-щелепного суглобу

При контрактурах скронево-щелепного суглобу після хірургічного втручання спеціальні вправи в першому періоді призначають коли?

A. призначають через біль до втомлення жувальної мускулатури

B. призначають, уникаючи посилення болю та не допускаючи втомлення жувальних м'язів

C. протипоказані

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У хворого Р., -вроджене незрощення губи та піднебіння.

При хірургічному лікуванні уродженого незрощення губи та піднебіння в перші 2-3 дні призначають вправи для:

A. для мімічної мускулатури

B. для жувальної мускулатури

C. вправи для оволодіння носовим диханням

D. все вищезазначене

E. жодне з вищезазначеного

ANSWER: C


У хворого Ф., 34 років діагностовано підвивих нижньої щелепи.

Підвивих – це:

A. повний вивих

B. неповний вивих

C. переломовивих

D. гострий вивих

E. застарілий вивих

ANSWER: B


У пацієнта Ф., 27 років виявлено вивих нижньої щелепи.

Вивихи нижньої щелепи, обумовлені механічним впливом - це:

A. травматичні

B. звичні

C. патологічні

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


Хворий У., 32 років скаржиться на часті вивихи нижньої щелепи.

Періодично повторювані вивихи нижньої щелепи - це:

A. травматичні

B. звичні

C. патологічні

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У пацієнта Ф., 34 років виявлено патологію скронево-щелепного суглобу зліва, у хворого часті вивихи нижнтої щелепи.

Вивихи нижньої щелепи, пов'язані з захворюванням суглоба, що призводить до порушення суглобних поверхонь кісток - це:

A. травматичні

B. звичні

C. патологічні

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: C


У пацієнта Д., 37 років –розрив суглобової капсули нижньої щелепи.

Чи розривається суглобова капсула при передньому вивиху нижньої щелепи ?

A. не розривається

B. розривається

C. відповіді A і B

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


У хворого Ш., 35 років передній вивих нижньої щелепи, підозра на на розрив суглобової капсули.

При якому вивиху можливе розірвання суглобової капсули ?

A. гострому вивиху

B. передньому вивиху

C. задньому вивиху

D. односторонньому вивиху

E. двосторонньому вивиху

ANSWER: C

У хворого Й., 43 років -вивих нижньої щелепи, різке погіршення слуху( результат травми).

При якому вивиху можливий перелом кісткової стінки зовнішнього слухового проходу ?

A. гострому вивиху

B. застарілому вивиху

C. передньому вивиху

D. задньому вивиху

E. звичному вивиху

ANSWER: D


У пацієнта Ч., 39 років –задній вивих нижньої щелепи.

Зазначте клінічну симптоматику заднього вивиху нижньої щелепи:

A. рот широко відкритий, підборіддя висунуте допереду і опущене униз, контактують тільки останні моляри, западіння м'яких тканин попереду козельців вух

B. рот напіввідчинений, підборіддя висунуте допереду і усунуте в здорову сторону, западіння м'яких тканин у козельця вуха, а під виличною дугою з цієї ж сторони - випинання

C. рот напіввідчинений, підборіддя усунуте дозаду, западіння м'яких тканин попереду козельця вуха немає, при натисканні на підборіддя - різкий біль попереду вух, амплітуда рухів щелепи значна

D. зведення щелеп, підборіддя усунуте дозаду, нижні різці впираються в слизову оболонку піднебіння, між зубами - антагоністами контакту немає, голівка нижньої щелепи пальпується попереду пипкоподібного відростка

E. всі відповіді вірні

ANSWER: D


У хворого І., 29 років -двосторонній вивих(передній) нижньої щелепи.

Зазначте клінічну симптоматику двостороннього переднього вивиху нижньої щелепи:

A. рот широко відкритий, підборіддя висунуте допереду і опущене униз, контактують тільки останні моляри, западіння м'яких тканин попереду козельців вух

B. рот напіввідчинений, підборіддя висунуте допереду і усунуте в здорову сторону, западіння м'яких тканин у козельця вуха, а під виличною дугою з цієї ж сторони - випинання

C. рот напіввідчинений, підборіддя усунуте дозаду, западіння м'яких тканин попереду козельця вуха немає, при натисканні на підборіддя - різкий біль попереду вух, амплітуда рухів щелепи значна

D. зведення щелеп, підборіддя усунуте дозаду, нижні різці впираються в слизову оболонку піднебіння, між зубами - антагоністами контакту немає, голівка нижньої щелепи пальпується попереду пипкоподібного відростка

E. всі відповіді вірні

ANSWER: D


У пацієнтки Ф., 34 років підозра на односторонній передній вивих нижньої щелепи.

Зазначте клінічну симптоматику одностороннього переднього вивиху нижньої щелепи:

A. рот широко відкритий, підборіддя висунуте допереду і опущене униз, контактують тільки останні моляри, западіння м'яких тканин попереду козельців вух

B. рот напіввідчинений, підборіддя висунуте допереду і усунуте в здорову сторону, западіння м'яких тканин у козельця вуха, а під виличною дугою з цієї ж сторони - випинання

C. рот напіввідчинений, підборіддя усунуте дозаду, западіння м'яких тканин попереду козельця вуха немає, при натисканні на підборіддя - різкий біль попереду вух, амплітуда рухів щелепи значна

D. зведення щелеп, підборіддя усунуте дозаду, нижні різці впираються в слизову оболонку піднебіння, між зубами - антагоністами контакту немає, голівка нижньої щелепи пальпується попереду пипкоподібного відростка

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У дівчини 20 років підозра на перелом суглобового відростка нижньої щелепи.

Зазначте клінічну симптоматику переломів суглобового відростка нижньої щелепи:

A. рот широко відкритий, підборіддя висунуте допереду і опущене униз, контактують тільки останні моляри, западіння м'яких тканин попереду козельців вух

B. рот напіввідчинений, підборіддя висунуте вперед і усунуте у здорову сторону, западіння м'яких тканин у козельця вуха, а під виличною дугою з цієї ж сторони - випинання

C. рот напіввідчинений, підборіддя усунуте дозаду, западіння м'яких тканин попереду козельця вуха немає, при натисканні на підборіддя - різкий біль попереду вух, амплітуда рухів щелепи значна

D. зведення щелеп, підборіддя усунуте дозаду, нижні різці впираються в слизову оболонку піднебіння, між зубами - антагоністами контакту немає, голівка нижньої щелепи пальпується попереду пипкоподібного відростка

E. всі відповіді вірні

ANSWER: C


Який метод вправляння нижньої щелепи використовували древні греки?

Знайдіть метод вправлення нижньої щелепи по Гіппократу:

A. хворий сидить, лікар вводить у порожнину рота великі пальці обох рук і накладає на жувальні поверхні молярів, іншими пальцями охоплюється нижня щелепа, натискає на моляри і піднімає підборіддя знизу нагору, зміщує щелепу дозаду

B. хворий сидить, лікар у порожнині рота знаходить місце розташування вінцевих відростків, вказівними пальцями натискає на них у напрямку униз і дозаду

C. хворий сидить, лікар пальпаторно через шкіру щік нижче виличних кісток визначає положення верхівок вінцевих відростків і натискає на них великими пальцями в напрямку вниз і дозаду

D. хворий сидить, лікар позаротовим шляхом натискає великими пальцями в напрямку вниз і дозаду на вивихнуті голівки нижньої щелепи

E. хворий лежить, лікар між молярами вводить тугий марлевий валик, давить на підборіддя знизу нагору, а потім спереду дозаду

ANSWER: A


У хворого У., 36 років –вивих нижньої щелепи.

Знайдіть метод вправляння нижньої щелепи по Блехману:

A. хворий сидить, лікар вводить у порожнину рота великі пальці обох рук і накладає на жувальні поверхні молярів, іншими пальцями охоплюється нижня щелепа, натискає на моляри і піднімає підборіддя знизу нагору, зміщує щелепу дозаду

B. хворий сидить, лікар у порожнині рота знаходить місце розташування вінцевих відростків, вказівними пальцями натискає на них у напрямку униз і дозаду

C. хворий сидить, лікар пальпаторно через шкіру щік нижче виличних кісток визначає положення верхівок вінцевих відростків і натискає на них великими пальцями в напрямку вниз і дозаду

D. хворий сидить, лікар позаротовим шляхом натискає великими пальцями в напрямку вниз і дозаду на вивихнуті голівки нижньої щелепи

E. хворий лежить, лікар між молярами вводить тугий марлевий валик, давить на підборіддя знизу нагору, а потім спереду дозаду

ANSWER: B


У пацієнта Ж., 38 років –вивих нижньої щелепи.

Знайдіть метод вправляння нижньої щелепи по Гершуні:

A. хворий сидить, лікар вводить у порожнину рота великі пальці обох рук і накладає на жувальні поверхні молярів, іншими пальцями охоплюється нижня щелепа, натискає на моляри і піднімає підборіддя знизу нагору, зміщує щелепу дозаду

B. хворий сидить, лікар у порожнині рота знаходить місце розташування вінцевих відростків, вказівними пальцями натискає на них у напрямку униз і дозаду

C. хворий сидить, лікар пальпаторно через шкіру щік нижче виличних кісток визначає положення верхівок вінцевих відростків і натискає на них великими пальцями в напрямку вниз і дозаду

D. хворий сидить, лікар позаротовим шляхом натискає великими пальцями в напрямку вниз і дозаду на вивихнуті голівки нижньої щелепи

E. хворий лежить, лікар між молярами вводить тугий марлевий валик, давить на підборіддя знизу нагору, а потім спереду дозаду

ANSWER: B


У хворого Д., 25 років –вивих нижньої щелепи.

Знайдіть метод вправляння нижньої щелепи по Попеску:

A. хворий сидить, лікар вводить у порожнину рота великі пальці обох рук і накладає на жувальні поверхні молярів, іншими пальцями охоплюється нижня щелепа, натискає на моляри і піднімає підборіддя знизу нагору, зміщує щелепу дозаду

B. хворий сидить, лікар у порожнині рота знаходить місце розташування вінцевих відростків, вказівними пальцями натискає на них у напрямку униз і дозаду

C. хворий сидить, лікар пальпаторно через шкіру щік нижче виличних кісток визначає положення верхівок вінцевих відростків і натискає на них великими пальцями в напрямку вниз і дозаду

D. хворий сидить, лікар позаротовим шляхом натискає великими пальцями в напрямку вниз і дозаду на вивихнуті голівки нижньої щелепи

E. хворий лежить, лікар між молярами вводить тугий марлевий валик, давить на підборіддя знизу нагору, а потім спереду дозаду

ANSWER: E


У пацієнта Е., 45 років – вивих нижньої щелепи.

Знайдіть метод вправляння нижньої щелепи по Гепперту:

A. хворий сидить, лікар вводить у порожнину рота великі пальці обох рук і накладає на жувальні поверхні молярів, іншими пальцями охоплюється нижня щелепа, натискає на моляри і піднімає підборіддя знизу нагору, зміщує щелепу дозаду

B. хворий сидить, лікар у порожнині рота знаходить місце розташування вінцевих відростків, вказівними пальцями натискає на них у напрямку униз і дозаду

C. хворий сидить, лікар пальпаторно через шкіру щік нижче виличних кісток визначає положення верхівок вінцевих відростків і натискає на них великими пальцями в напрямку вниз і дозаду

D. хворий сидить, лікар позаротовим шляхом натискає великими пальцями в напрямку вниз і дозаду на вивихнуті голівки нижньої щелепи

E. хворий лежить, лікар накладає пальці на жувальні поверхні зубів по обидва боки, а великими пальцями впирається в нижній край підборіддя, відтягає кут щелепи донизу, а великими пальцями зміщує її дозаду

ANSWER: E


У пацієнтки Д., 32 років – задній вивих нижньої щелепи.

Знайдіть метод вправляння заднього вивиху нижньої щелепи:

A. хворий сидить, лікар вводить у порожнину рота великі пальці обох рук і накладає на жувальні поверхні молярів, іншими пальцями охоплюється нижня щелепа, натискає на моляри і піднімає підборіддя знизу нагору, зміщує щелепу дозаду

B. хворий сидить, лікар у порожнині рота знаходить місце розташування вінцевих відростків, вказівними пальцями натискає на них у напрямку униз і дозаду

C. хворий сидить, лікар пальпаторно через шкіру щік нижче виличних кісток визначає положення верхівок вінцевих відростків і натискає на них великими пальцями в напрямку вниз і дозаду

D. хворий сидить, лікар позаротовим шляхом натискає великими пальцями в напрямку вниз і дозаду на вивихнуті голівки нижньої щелепи

E. хворий сидить, лікар накладає великі пальці на альвеолярний відросток нижньої щелепи з вестибулярної сторони, інші охоплюють кут і тіло щелепи, великими пальцями зміщує щелепу униз, а іншими пальцями - допереду

ANSWER: E


У хворого Ф., 56 років –хрон. артрит скронево-нижньо-щелепного суглобу.

Яка тривалість плину хронічного артриту?

A. 1-2 місяці

B. 2-4 місяці

C. 6-8 місяців

D. від декількох місяців до декількох років

E. всі відповіді вірні

ANSWER: D


У дитини 10 років- остеомієліт нижньої щелепи, є симптоми артриту.

Артрити в дітей виникають частіше на грунті чого?

A. одонтогенних кіст нижньої щелепи

B. остеомієлітів гілки нижньої щелепи

C. пухлин нижньої щелепи

D. лімфаденітів привушно-жувальної області

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У дитини 11 років артрит (повторний)суглобу, ознаки руйнації хрящів суглобу.

Чи можуть хрящові елементи суглоба гинути при виникненні повторних артритів у дітей ?

A. ні, не гинуть

B. украй рідко гинуть

C. можуть гинути

D. практично гинуть завжди

E. всі відповіді вірні

ANSWER: C


На РГ у хворого ледь видна суглобова щілина суглобу, можливий фіброзний анкілоз.

При фіброзному анкілозі скронево-нижньощелепного суглоба рентгенологічно суглобова щілина яка?

A. нерозрізнена

B. ледь помітна

C. різко розширена

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


На РГ суглобу пацієнта Ф., 47 років суглобова щілина нерозрізнена. При кістковому анкілозі скронево-нижньощелепового суглоба рентгенологічно суглобова щілина яка?

A. нерозрізнена

B. ледь помітна

C. різко розширена

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A
У пацієнта В., 54 років діагностовано неоартроз.

Неоартроз - це:

A. злоякісна пухлина в області скронево-нижньощелепового суглоба

B. доброякісна пухлина в області скронево-нижньощелепового суглоба

C. патологічне зчленування, що виконує роль суглоба

D. внутрішньосуглобовий кістковий анкілоз

E. внутрішньосуглобовий фіброзний анкілоз

ANSWER: C


У хворого І., 58 років діагноз- анкілоз.

Анкілоз - це:

A. стійке обмеження рухів в суглобі

B. відсутність рухів в суглобі

C. біль, що періодично з'являється, і обмеження рухів в суглобі

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У пацієнта Ц., 59 років діагноз- контрактура.

Контрактура - це:

A. стійке обмеження рухів в суглобі

B. відсутність рухів в суглобі

C. біль, що періодично з'являється, і обмеження рухів в суглобі

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


У хворого Е., 48 років діагноз-позасуглобовий анкілоз.

Анкілоз буває:

A. тільки внутрішньосуглобовий

B. внутрішньо- і позасуглобовий

C. тільки позасуглобовий

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У хворого Й., 46 років виявлені зміни в капсулі суглобу, є підозра на артрогенну контрактуру.

Артрогенна контрактура - це захворювання, яке?

A. обумовлене змінами в капсулі суглоба або його зв'язках

B. виникаюче при болючості рухів в суглобі

C. у результаті змін у м'язах або після знерухомлювання нижньої щелепи (при переломах)

D. при порушенні нервової регуляції

E. обумовлене грубими змінами в тканинах, що оточують суглоб

ANSWER: A


У хворого І., 67 років спостер. болючість при рухах в суглобі, є підозра на контрактуру.

Больова контрактура - це захворювання, яке?

A. обумовлене змінами в капсулі суглоба або його зв'язках

B. виникаюче при болючості рухів в суглобі

C. у результаті змін у м'язах або після знерухомлювання нижньої щелепи (при переломах)

D. при порушенні нервової регуляції

E. обумовлене грубими змінами в тканинах, що оточують суглоб

ANSWER: B


У пацієнта А., 54 років в анамнезі- перелом нижньої щелепи, при жуванні відмічає біль мязів щелепи.Який може бути діагноз? Міогенна конрактура?

Міогенна контрактура - це захворювання, яке?

A. обумовлене змінами в капсулі суглоба або його зв'язках

B. виникаюче при болючості рухів в суглобі

C. у результаті змін у м'язах або після знерухомлювання нижньої щелепи (при переломах)

D. при порушенні нервової регуляції

E. обумовлене грубими змінами в тканинах, що оточують суглоб

ANSWER: C


У хворого У., 32 років періодичні перекошення нижньої частини обличчя, особливо після нервування( в анамнезі травма обличчя, ДТП), є підозра на неврогенну контрактуру.

Неврогенна контрактура - це захворювання, яке?

A. обумовлене змінами в капсулі суглоба або його зв'язках

B. виникаюче при болючості рухів в суглобі

C. у результаті змін у м'язах або після знерухомлювання нижньої щелепи (при переломах)

D. при порушенні нервової регуляції

E. обумовлене грубими змінами в тканинах, що оточують суглоб

ANSWER: D


У пацієнта Ф., 43 років –щільний рубець в ділянці лівої нижньої щелепи., підозра на рубцеву контрактуру.

Рубцева контрактура - це захворювання, яке?

A. обумовлене змінами в капсулі суглоба або його зв'язках

B. виникаюче при болючості рухів в суглобі

C. у результаті змін у м'язах або після знерухомлювання нижньої щелепи (при переломах)

D. при порушенні нервової регуляції

E. обумовлене грубими змінами в тканинах, що оточують суглоб

ANSWER: E


У хворого І., 43 років –артрит суглобу, при тривалому жуванні, розмові відмічає посилення болю в однойменному суглобі. Що порадите хворому?

При лікуванні артритів чи обов'язково створювати спочинок у суглобі ?

A. обов'язково

B. не обов'язково, але в деяких випадках потрібно

C. не обов'язково

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


Пацієнту Г., 43 років при накладенні пращі забули вкласти гумову прокладку.

Чи необхідна гумова прокладка при накладенні підборідково-тім'яної пов'язки (пращі) у хворих з артритами ?

A. так

B. ні


C. не обов'язкова

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


Хворому Л., 54 років при лікуванні артриту використали пращу з гумовою прокладкою. Якої товщини повинна бути гумова прокладка при накладенні підборідково-тім'яної марлевої пов'язки (пращі) у хворих з артритами ?

A. 1-2 мм

B. 2-3 мм

C. 5-10 мм

D. 10-15 мм

E. 15-20 мм

ANSWER: C
Пацієнту Ф., 43 років при лікуванні гострого артриту суглобу призначили імуностимулюючі препарати.

Які препарати не призначаються при лікуванні гострого артриту скронево-нижньощелепового суглоба?

A. протимікробні

B. протизапальні

C. імуностимулюючі

D. болезаспокійливі

E. антигістамінні

ANSWER: C


У пацієнта Ф., 65 років після ДТП були пошкодженні і видалені премоляри і моляри. З часом виник первинний артроз суглобів щелеп.

Первинний артроз скронево-нижньощелепових суглобів виникає при:

A. втраті премолярів і молярів

B. як вихід травматичних ушкоджень щелепи

C. як вихід інших захворювань (ендокринних і ін.)

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


У пацієнта А., 56 років в анамнезі (хворіє кілька років) артроз суглобу щелепи.Перебіг хвороби періодично загострюється.

Який плин має артроз скронево-нижньощелепового суглоба ?

A. гострий

B. загострившийся

C. хронічний

D. гострий, загострившийся і хронічний

E. загострившийся і хронічний

ANSWER: C


У дівчинки 10 років- односторонній вторинний деформуючий артроз, уражена сторона дещо заокруглена.

При зовнішньому огляді дітей з одностороннім вторинним деформуючим артрозом СНЩС уражена сторона виглядає:

A. запала і сплощена

B. має округлі контури

C. має вигляд пухлиноподібного утворення в області суглоба

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У хлопчика 9 років-односторонній вторинний деформуючий артроз.

Як виглядає здорова сторона при огляді дитини з одностороннім вторинним деформуючим артрозом ?

A. запалою і сплощеною

B. має округлі контури

C. має пухлиноподібні розростання

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


У пацієнта О., 32 років при огляді профіль обличчя нагадує пташине.

Після якого захворювання обидві половини нижньої щелепи відстають у рості, а підборіддя зміщується дозаду і виникає профіль обличчя, називаний "пташине обличчя"?

A. двосторонній артрит

B. двосторонній вторинний деформуючий артроз

C. односторонній артрит

D. односторонній вторинний деформуючий артроз

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


При обстеженні пацієнта Н.. 30 років було поставлено діагноз- синдром Гольденхара.

Синдром Гольденхара - це:

A. недорозвинення нижньої щелепи, ущелина твердого і м'якого піднебіння, глосоптоз

B. недорозвинення однієї половини верхньої і нижньої щелеп, виличного комплексу, макростома (поперечна ущелина обличчя), недорозвинення вушної раковини, довіски біля козельця вуха

C. недорозвинення нижньої щелепи, аномалії розвитку очей, вади розвитку хребта

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: C


Після обстеження хворого Ф., 31 рік було поставлено заключення-синдром Робена

Синдром Робена - це:

A. недорозвинення нижньої щелепи, ущелина твердого і м'якого піднебіння, глосоптоз

B. недорозвинення однієї половини верхньої і нижньої щелеп, виличного комплексу, макростома (поперечна ущелина обличчя), недорозвинення вушної раковини, довіски біля козельця вуха

C. недорозвинення нижньої щелепи, аномалії розвитку очей, вади розвитку хребта

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: A


При огляді пацієнта Д., 23 років поставлено діагноз –синдром зябрових дуг.

Синдром І і ІІ зябрових дуг - це:

A. недорозвинення нижньої щелепи, ущелина твердого і м'якого піднебіння, глосоптоз

B. недорозвинення однієї половини верхньої і нижньої щелеп, виличного комплексу, макростома (поперечна ущелина обличчя), недорозвинення вушної раковини, довіски біля козельця вуха

C. недорозвинення нижньої щелепи, аномалії розвитку очей, вади розвитку хребта

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


Хворому В., 23 років поставлено діагноз :Окулоаурікулярно-вертебральна дисплазія. Що це таке?

A. синдром Робена

B. синдром І і ІІ зябрових дуг

C. синдром Гольденхара

D. немає вірної відповіді

E. всі відповіді вірні

ANSWER: C
У пацієнта Ф., 32 років при зверненні до лікаря відмічаються різкі болі в суглобі, його припухлість.

Різкі болі в суглобі характерні в більшому ступені для якого захворювання ?

A. больової дисфункції

B. гострого артриту

C. хронічного артриту

D. артрозу

E. всі відповіді вірні

ANSWER: B


У хворого Т., 65 років під кінець дня відмічається значне зниження рухомості у суглобі.

Тугорухомість у суглобі наприкінці дня найбільше виражена при:

A. больовій дисфункції

B. гострому артриті

C. хронічному артриті

D. артрозі

E. всі відповіді вірні

ANSWER: C


Хворий К., 68 років при зверненні до лікаря скаржиться на зниження рухомості , скутість у суглобах на протязі останніх 2-3 років(у ранковий час)..

Тугорухомість, скутість по ранках найбільше часто зустрічається при:

A. больовій дисфункції

B. гострому артриті

C. хронічному артриті

D. артрозі

E. всі відповіді вірні

ANSWER: D


Пацієнт Ц., 56 років при зверненні до лікаря відмічає зниження функції нижньої щелепи вранці і покращення її функції у другій половині дня.

Протягом дня нижня щелепа "розробляється" при якому захворюванні ?

A. больовій дисфункції

B. гострому артриті

C. хронічному артриті

D. артрозі



E. всі відповіді вірні

ANSWER: D
Каталог: data -> kafedra -> internal
internal -> История современных антимикробных средств началась с открытия Паулем Эрлихом способности анилиновых красителей убивать трипаносомы
internal -> Врожденные
internal -> Апендицит Апендицит
internal -> Інтракраниальные аневризмы
internal -> Опухоли почек и мочеточника
internal -> Особливістю смоктання у новонародженого є: Одночасне смоктання і дихання
internal -> Этиология, патогенез, клиника, диагностика, профилактика и лечение сагиттальных аномалий прикуса
internal -> Местное обезболивание. Показания и противопоказания к нему. Техника исполнения. Осложнения местного обезболивания, их лечение и профилактика
internal -> Анатомо-физиологические особенности развития та строения тканей и органов челюстно-лицевой области. Местное и общее обезболивание у детей
internal -> Представление о хирургических методах лечение болезней пародонта


Достарыңызбен бөлісу:


©stom.tilimen.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет